İnsan vücudunun hücreleri, hayatta kalmak için sürekli bir oksijen akışına ihtiyaç duyar. Solunum sistemi, vücudun hücrelerine oksijen sağlarken, birikmesine izin verilirse ölümcül olabilecek bir atık ürün olan karbondioksiti uzaklaştırır. Solunum sisteminin üç temel bölümü bulunur. Bunlar hava yolu, akciğerler ve solunum kasları olmaktadır. Peki, solunum sistemi anatomisi nasıldır?
İçindekiler
Akciğerler, vücuda oksijen ve vücuttan karbondioksit geçirerek solunum sisteminin fonksiyonel birimleri olarak hareket ederler. Diyafram ve interkostal kaslar gibi çeşitli solunum kasları, solunum esnasında havayı akciğerlere ve akciğerlerden dışarı iten bir pompa görevi görmek için beraber çalışır. Solunum sistemi anatomisi şunları içerir:
Burun ve Burun Boşluğu
Burun ve burun boşluğu solunum sistemi için ana dış açıklık oluşturmak ve havanın hareket yoluyla vücudun hava yolu ve solunum yoluna taşınmasını sağlar. Burun, burun boşluğunun ön kısmını destekleyen ve koruyan kıkırdak, kemik, kas ve deriden oluşan yüzün bir yapısıdır. Burun boşluğu, burun ve kafatasının içinde bulunan içi boş olan bir sistemdir. Kıllar ve mukus zarı ile kaplıdır. Burun boşluğunun işlevi, vücuda giren havayı akciğerlere ulaşmadan önce ısıtmak, nemlendirmek ve filtrelemektir.
Ağız
Ağız, solunum yolu için ikincil dış açıklıktır. Çoğu normal solunum burun boşluğunda gerçekleşir, ancak ağız boşluğu gerektiğinde burun boşluğunun işlevlerini desteklemek için devreye girebilir. Ağızdan vücuda giren havanın yolu, burundan giren havanın yolundan daha kısa olduğu için ağız, akciğerlere giren havayı ısıtmaz ve nemlendirmez. Burun bu işlevi yerine getirir.
Boğaz
Boğaz olarak da bilinen farinks, burun boşluğunun arka ucundan yemek borusu ve gırtlağın üst ucuna uzanan kaslı bir hunidir. Farinks üç bölgeye ayrılır. Bunlar nazofarenks, orofarenks ve gırtlak.
Gırtlak
Birkaç kıkırdak yapısı gırtlağı oluşturur ve ona şeklini verir. Epiglot, gırtlağın kıkırdak parçalarından biridir ve yutma sırasında gırtlağın örtüsü görevi görür. Epiglottan daha aşağıda olan tiroid kıkırdağı, genellikle yetişkin erkeklerde büyüdüğü ve görülebildiği için Adem elması olarak da adlandırılır. Tiroid gırtlağın ön ucunu açık tutar ve ses tellerini korur.
Soluk Borusu
Gırtlağı bronşlara bağlar ve havanın boyundan göğüs kafesine geçmesine izin verir. Soluk borusunu oluşturan kıkırdak halkaları, nefes borusunun her zaman havaya açık kalmasını sağlar. Kıkırdak halkaların açık ucu yemek borusuna doğru arkaya bakar. Ana işlevi, havanın akciğerlere girip çıkması için temiz bir hava yolu sağlamaktır.
Bronşlar ve Bronşiyoller
Bronşların ve bronşiyollerin ana işlevi, soluk borusundan akciğerlere hava taşımaktır. Duvarlarındaki düz kas dokusu, akciğerlere hava akışını düzenlemeye yardımcı olur. Egzersiz sırasında olduğu gibi vücut tarafından daha fazla miktarda havaya ihtiyaç duyulduğunda, düz kas bronşları ve bronşiyolleri genişletmek için gevşer.
Akciğerler
Her akciğer, akciğerin tümüne genişleme alanı ve vücudun dışına göre bir negatif basınç alanı sağlayan bir plevral zar ile çevrilidir. Negatif basınç, akciğerlerin rahatlarken pasif olarak hava ile dolmasını sağlar. Akciğerlerin içi, birçok kılcal damar ve alveol olarak bilinen yaklaşık otuz milyon minik kese içeren süngerimsi dokulardan oluşur. Alveoller, terminal bronşiyollerin sonunda bulunan ve kılcal damarlarla çevrili fincan şeklindeki yapılardır. Alveoller, alveollere giren havanın kılcal damarlardan geçen kan ile gazlarını değiştirmesine izin veren ince basit skuamöz epitel ile kaplıdır.
Solunum Kasları
Akciğerleri çevreleyen, havanın akciğerlerden solunmasına neden olabilen kas gruplarıdır. İnsan vücudundaki başlıca solunum kası, göğüs kafesinin taban kısmını meydana getiren ince formlu bir iskelet kası diyafram olmaktadır. Diyafram kasıldığında, karın boşluğuna birkaç santim aşağıya doğru hareket eder, göğüs boşluğu içindeki boşluğu genişletir ve havayı akciğerlere çeker.
[widget-8]
Görüntülenecek yorum bulunamadı.