İçindekiler
Üriner sistem böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan oluşur. Böbrekler, atıkları uzaklaştırmak ve idrar üretmek için kanı süzer. Üreterler, mesane ve üretra ile birlikte böbreklerden idrarı boşaltmak, depolamak ve idrar sırasında serbest bırakmak için bir tesisat sistemi görevi gören idrar yolunu oluşturur. Üriner sistem, vücuttaki atıkları filtrelemenin ve ortadan kaldırmanın yanı sıra su, iyonlar, pH, kan basıncı, kalsiyum homeostazını da korur.
Üriner Sistem Organları
Üriner sistem anatomisine göre organlar şu şekilde sıralanabilir:
Böbrekler
Böbrekler karın boşluğunun arka duvarı boyunca konumlanan ve fasulye şeklinde bir çift organ olarak tanımlanabilir. Sol böbrek sağ böbreğe göre biraz daha yukarıda yer alır. Çünkü karaciğerin sağ tarafı sol tarafına göre çok daha büyüktür. Böbrekler, karın boşluğunun diğer organlarından farklı olarak, peritonun arkasında bulunur ve sırt kaslarına dokunur. Böbrekler, onları yerinde tutan ve onları fiziksel hasardan koruyan bir yağ tabakası ile çevrilidir. Bu organlar, idrar oluşturmak için kandaki metabolik atıkları, fazla iyonları ve kimyasalları filtreler.
Üreterler
Üreterler yaklaşık 10 ila 12 cm uzunluğundadır. Ayrıca, vertebral kolona paralel şekilde olmak üzere vücudun sol ve sağ bölümlerinde uzanır. Üreter duvarlarındaki düz kas dokusu, esasen idrarı mesaneye doğru hareket ettirebilmek kabiliyetine sahiptir. Üreterlerin uçları idrar kesesine hafifçe uzanır ve mesaneye giriş noktasında üreterovezikal valfler tarafından kapatılır. Bu valfler idrarın böbreklere geri akmasını engeller.
İdrar Torbası
Mesane idrar depolanması için kullanılan içi boş bir organdır. Mesane, vücudun orta çizgisi boyunca pelvisin alt ucunda konumlanır. Üreterlerden mesaneye giren idrar, mesanenin oyuk boşluğunu yavaşça doldurur ve elastik duvarlarını gerer. Mesanenin duvarları, 600 ila 800 mililitre idrarı herhangi bir yerde tutmak için gerilmeye müsaittir.
Üretra
Üretra, idrarın dış mesaneden geçmesini mümkün kılan bir borudur. Kadınlarda üretra yaklaşık 2 cm uzunluğundadır ve klitorisin altında ve vajinal açıklığın üstünde biter. Erkeklerde üretra yaklaşık 8 ila 10 cm uzunluğundadır ve penisin ucunda biter. Üretra aynı zamanda spermi penis yoluyla vücuttan dışarı taşıdığı için erkek üreme sisteminin bir parçasıdır.
Üretra yoluyla idrar akışı, iç ve dış üretral sfinkter kasları tarafından kontrol edilir. Düz kastan yapılmıştır ve mesane belirli bir distansiyon seviyesine ulaştığında istemsiz olarak açılır. İç sfinkterin açılması, idrara çıkma ihtiyacı hissi ile sonuçlanır. Dış üretral sfinkter iskelet kasından yapılmıştır ve idrarın üretradan geçmesine izin vermek için açılabilir veyahut idrara çıkmayı geciktirmek için kapalı tutulabilir.
[widget-8]
Görüntülenecek yorum bulunamadı.